odds match

Odds

Odds är en term som används både inom spel och vardagligt språk. Hur ofta har du inte sagt “vad är oddsen för att det skulle inträffa?” när något osannolikt inträffar?

Inom spel handlar det om att bedöma utfallet för att en viss händelse kommer att inträffa och det ger en indikation på hur mycket pengar spelaren får om denne skulle vinna på sin satsning. I enkla ordalag kan man säga att höga odds innebär att det är ganska otroligt att något skulle ske och låga odds innebär då att sannolikheten att något ska inträffa är mycket stor.

Även om odds kan användas inom många områden är det främst inom sport som det förekommer. Här är det bookmakers och oddssättare som är insatta i de olika sporterna som bedömer chansen för att ett lag eller en häst ska vinna, och utifrån det sätter de ett troligt odds.

Det finns två varianter av odds och det är rörliga och fasta odds. Ett rörligt odds förändras ju mer spelare satsar på det och det är en vanlig variant inom bland annat trav. Ett fast odds förändras inte oavsett satsningar och detta är vanligt inom bland annat fotboll och andra lagsporter.

Vad som påverkar hur odds sätts

När oddssättare ska bedöma sannolikheten för ett utfall tar de hänsyn till en rad olika faktorer. Om vi ser till fotboll tar de bland annat hänsyn till lagets form, hur deras vinst- och förluststatistik ser ut, skadade spelare, hemma- eller bortaplan och hur lagens tidigare möten har sett ut.

Ser vi istället till trav tittar de på hästens form, har den haft lång frånvaro, de senaste loppen, vilken bana den springer på, vilka hästar den möter, distans och givetvis vilken kusk som sitter i sulkyn. Det är mycket som ska granskas och det är inte alltid oddssättarna har rätt.

Hur du kan bedöma odds

För att bli duktig på att spela på odds bör du själv vara ganska insatt i den sport du tänkt satsa på och det är kanske inte alltid som din bedömning av hur resultatet kommer att bli stämmer överens med vad oddssättarna tycker.

Ju mer insatt och påläst du är desto större chans har du att bedöma om oddset är rättvist. Om du dessutom har kontakter inom den sport du tänker satsa på är alltid tips från de aktiva en bra hjälp. Hästen med favoritodds kanske gjorde dåligt ifrån sig på genrepet medan en outsider fullkomligen flög fram.

Hur odds skrivs

Hur oddsen skrivs skiljer sig en del mellan olika länder. I Sverige skriver vi oftast oddsen som 2-1, det vill säga att vid oddsen 2-1 är det favorittippning och utdelningen blir inte så stor. I till exempel USA skriver man istället en summa, exempelvis 200 med plus eller minus framför.

Plus säger vad du kan vinna vid en satsad hundralapp och minus säger vilken satsning du måste lägga för att vinna 100. Båda fallen ger dig 300 inklusive din insats. Storbritannien använder sig av bråktal istället, det vill säga 2/1. I Europa använder man istället decimaltal som 1,5, vilket innebär 1,5 gånger insatsen.

Live odds

I och med internet och dess framfart finns det idag möjlighet att ägna sig åt vadslagning på nätet. Här kan du spela på matcher i fotboll, hockey och många andra sporter. Du kan spela på redan satta odds men tack vare livestreaming kan du även spela på händelser som sker under matchens gång. Det kan handla om att spela på om hörnan kommer gå in eller något annat liknande.

Vad som har blivit ett populärt inslag är även att du kan spela på över eller under ett givet resultat, där oddsen att det ska slå in är 50 %. Det är inte bara på sport du kan spela på odds. Idag erbjuder online casino spel på en rad andra evenemang som bland annat politiska val, musikevenemang och mycket annat.

Här kan det vara lite svårare att bedöma oddsen eftersom det är så mycket annat som kan påverka resultatet. Men om du är insatt i politik eller vad nu det än gäller, har du stor chans att kunna få in ditt spel. Fast visst händer det osannolika ibland, se bara till det senaste valet i USA, vem hade kunnat förutse det? Den som gjorde det fick nog stor utdelning på sitt vad.

Sammanfattning

Odds handlar om sannolikhet och hur troligt det är att något kommer att inträffa. Sättet att skriva odds skiljer sig åt över världen och allt från decimaltal till bråktal används, något som kan vara värt att ha i åtanke om man vill spela på odds i ett annat land.

Det finns både rörliga och fast odds, där de fasta inte påverkas av hur många som lägger ett spel på det oddset, medan rörliga odds förändras beroende på hur många som spelar. Ju fler som spelar desto lägre blir oddset eftersom spelarna tror att sannolikheten för vinst är stor.