Fotbolls-VM – Odds och betting på VM i fotboll

Vart fjärde år avgörs VM i fotboll och när det kommer till odds och betting finns det ingen turneringar som är mer populär än Fotbolls-VM. 2022 är det dags för VM i Qatar där Frankrike är regerande mästare efter att ha vunnit sitt andra VM-guld i Ryssland 2018. Upptäck såväl långtidsspel, live betting och pre game betting på VM i fotboll och allt som finns tillgängligt vad gäller oddsbonusar och mobil betting. Under fotbolls-VM peakar intresset för sport och detta märks med all tydlighet hos spelbolagen som satsar stenhårt på att erbjuda en så komplett oddsupplevelse som möjligt under VM.

Bästa spelbolagen för betting på VM

Rank
Spelbolag
Bonus
Betyg
Besök
1
Ta emot 100% upp till 100 krRegler & villkor
2
Dubbla din första insättning upp till 1000 krRegler & villkor
3
Välkomsterbjudande upp till 1500 kronor på din första insättningRegler & villkor
4
Få 100 kronor extra att spela för av BetssonRegler & villkor
5
Dubbla din första insättning upp till 2000 krRegler & villkor
6
100% oddsbonus upp till 1000 krRegler & villkor
7
Nya kunder får 100 kronor i free betRegler & villkor
8
Sätt in 250 kr - spela för 1000 krRegler & villkor
9
Nya kunder får 1000 kr i oddsbonusRegler & villkor
10
Få 1000 kronor i Ultrabet hos HajperRegler & villkor
11
Få 100 Cash Free Spins i 3 olika MEGAWAYS slots. 18+ år - Regler & villkor gäller, stödlinjen.se. Läs fullständiga regler och villkor här
Erbjudandet gäller nya spelare från 1 september 2020 och framåt. Minsta insättning 100 kr. Cash Free Spins är giltiga i 60 dagar och ev. vinster betalas ut i kontanter utan omsättningskrav. 18+ år - Regler & villkor gäller, spelpaus.se, stodlinjen.se
12
Ta del av 1 free bet på 500 krRegler & villkor
13
Dubblad första insättning upp till 2000 krRegler & villkor
14
Hämta 100% bettingbonus upp till 1000 kr + 100 free spinsRegler & villkor
15
Börja äventyret med 99 free spins på Golden JokerRegler & villkor
16
Hämta 2500 kronor i betting bonusRegler & villkor
17
Pay N Play Betting med turbosnabba uttagRegler & villkor
18
Få ett försäkrat bet upp till 500 krRegler & villkor
19
Ta emot 100 kr i välkomstbonus som ny medlemRegler & villkor

VM 2022 i Qatar

För första gången någonsin ska fotbolls-VM avgöras i Mellanöstern. 32 lag gör upp om titeln som världens bästa landslag i fotboll för herrar. Detta blir också första gången som VM kommer att avgöras under vintern. Anledningen är de oerhörda temperaturer som hittas i Qatar under sommarhalvåret. Därför är premiären först den 21 november. Finalen spelas den 18 december. 

Valet av värdnation har varit extremt kontroversiellt på grund av anklagelser om korruption samt att det är olagligt med homosexualitet i landet. Dessutom har det framkommit uppgifter om döda migrantarbetare kring VM-relaterade byggen och framförallt de nya arenorna. Men VM kommer ändå att spelas i Qatar 2022.

fotbolls-VM

Spelschema VM 2022

Den 3 april 2022 lottas gruppspelet i fotbolls-VM. Men vi vet redan nu att Qatar kommer att spela öppningsmatchen den 21 november 2022 lokal tid. Under gruppspelet kommer matcher att spelas dagligen med fyra matcher per dag. Gruppspelet pågår fram till 2 december.

Åttondelsfinalerna drar igång den 3 december och spelas fram till den 6 december med fyra matcher per dag. Därefter väntar tre dagars uppehåll innan kvartsfinalerna börjar den 9 december. Två kvartsfinaler spelas den 9 december och två den 10 december. Den 13 och 14 december spelas semifinalerna. Match om tredje pris avgörs den 17 december och finalen spelas den 18 december. 

Arenorna i Qatar-VM

Fotbolls-VM kommer att avgöras i fem städer där huvudstaden Doha har flest arenor. Totalt är det åtta stycken arenor där matcherna kommer att spelas under mästerskapet. Den största arenan under VM 2022 är Lusail Iconic Stadium med kapacitet för 80 000 åskådare. Det är också finalarenan. Följande arenor kommer matcherna att avgöras på:

Arena: Lusail Iconic Stadium
Stad: Lusail
Antal åskådare: 80 000

Arena: Al Bayt Stadium
Stad: Al Khor
Antal åskådare: 60 000

Arena: Stadium 974
Stad: Doha
Antal åskådare: 40 000

Arena: Al Thurnama Stadium
Stad: Doha
Antal åskådare: 40 000

Arena: Education City Stadium
Stad: Al Rayyan
Antal åskådare: 45 350

Arena: Ahmed bin Ali Stadium
Stad: Al Rayyan
Antal åskådare: 44 740

Arena: Khalifa International Stadium
Stad: Al Rayyan
Antal åskådare: 40 000

Arena: Al Janoub Stadium
Stad: Al Wakrah
Antal åskådare: 40 000

Långtidsspel på Fotbolls-VM 

Lång tid innan VM avgörs kan du lägga långtidsspel på turneringen. Detta gäller egentligen direkt efter finalen från mästerskapet innan. D.v.s direkt efter 2022 års VM kommer du att kunna lägga bet på den nation du tror vinner VM 2026. Men det är kanske lite extremt att lägga odds på en turnering fyra år senare men det är möjligt.

Istället lägger de flesta långtidsspel när lottningen är klar eller när trupperna tagits ut. Det finns många intressanta marknader för dig att upptäcka som är helt klart spännande. Du kan till exempel oddsa på följande alternativ:

 • Vilket lag vinner respektive grupp?
 • Vilka lag går vidare från gruppen (slutar topp 2)?
 • Hur långt går Sverige i VM?
 • Hur långt går lag X i turneringen?
 • Vilket lag går längst av nation A och nation B?
 • Vilken spelare vinner skytteligan?
 • Vem blir utsedd till turneringens MVP?
 • Vem blir utsedd till bästa unga spelaren i VM?
 • Hur många mål gör spelare X?
 • Hur många assist gör spelare Y?
 • Hur många poäng tar Nation A i gruppspelet?

Live betting på VM i fotboll

Det är alltid mer actionfyllt när du oddsar live. Du får odds som ändrar sig i realtid i takt med att matchen pågår. I tillägg hittas också unika marknader när du oddsar live. Det ger en helt annan spänning för dig som spelare. Det finns ingen turnering som har lika bra förutsättningar vad gäller live betting som fotbolls-VM. Precis som att antalet markander inför matchstart är rekordmånga gäller detta också live bettingen.

Därmed kan du oddsa live på samtliga matcher från första omgången hela vägen till finalen. Upptäck marknader som vem som gör nästa mål i matchen eller vilken spelare som drar på sig nästa gula kort. Det finns en hel värld av live betting att upptäcka och desto bättre spelbolag desto fler odds finns det tillgängligt också. 

Betting från mobilen

Att använda sig av en smartphone under VM för betting är en bra idé. Kanske är du och kollar storbild med polarna eller hemma hos någon bekant eller med familjen. Genom att oddsa från mobilen slipper du vara begränsad till en dator och får därmed betydligt större flexibilitet i din betting. Det ger dig oerhörda fördelar som inte ska underskattas. De största spelbolagen i Sverige idag har en app som du kan ladda hem hos Google Play eller App Store.

Men om det inte finns en app går det lika bra att spela direkt från din mobila webbläsare. Oavsett vad du väljer kan du oddsa precis vart du vill. Allt som behövs är en smartphone eller surfplatta samt uppkoppling mot internet. Har du detta har du också en sportsbook på fickan med alla odds från VM vart du än är någonstans. Det ger en oerhörd flexibilitet i din betting som vi har svårt att inte uppskatta.  

Bonusar under fotbolls-VM

Det är alltid galet med erbjudanden och kampanjer under ett Fotbolls-VM. Spelbolagen vill verkligen knyta till sig spelare under mästerskapet då detta är peaken av all betting. Därför lockar mängder med spelbolag med riktigt bra kampanjer och erbjudanden så att du ska ha möjlighet att kunna få härliga bonusar på fotboll.

I Sverige är det visserligen enbart tillåtet med en oddsbonus per spelare och licens. Men genom att registrera dig hos nya spelbolag kan du ta emot ett välkomsterbjudande som ny kund. Det vanligaste är att spelbolaget erbjuder en insättningsbonus. Det betyder att de matchar din första insättning med ett visst belopp. Exempelvis kan du göra en insättning på 1000 kronor och då få 100% bonus vilket ger dig 2000 kronor att spela för. Andra populära bonusar på odds under Fotbolls-VM är:

 • Riskfria spel
 • Boostade odds
 • Free bets

VM 2026

VM 2022 blir något alldeles extra då det är USA, Kanada och Mexiko som kommer att arrangera VM gemensamt. Gruppspelen kommer att avgöras i samtliga tre nationer medan USA är ensam värd för slutspelet. De vann överlägset med 134 röster mot Marockos 65 som var motståndaren för VM-evenemanget. Därmed blir Mexiko den första nationen i historien som arrangerar tre stycken VM efter att ha varit värdnation 1970 och 1986. 

VM har tidigare spelats med 32 lag med åtta grupper gånger fyra lag. Men VM 2026 kommer att spelas med 48 lag. Det blir 16 grupper med tre lag i varje grupp. De två bästa lagen från varje grupp kommer att gå vidare till slutspelet där det är singel eliminering för de återstående 32 lagen. 

Upplägget med 48 lag har mött kritik då vissa anser att VM blir urvattnat när kvalitén sänks. Dessutom är det upplagt för “läggmatcher” då det ojämna antalet lag gör att lagen inte kan spela den avslutande matchen samtidigt som är fallet numera. Så här kommer fördelningen vara bland de 48 nationerna. Siffran i parentes är antalet lag till VM 2022.

 • AFC – Asien 8 (4,5)
 • CAF – Afrika 9 (5)
 • CONCACAF – Nordamerika, Centralamerika och Karibien 6 (3,5)
 • CONMEBOL – Sydamerika 6 (3,5)
 • OFC – Oceanien 1 (0,5)
 • UEFA – Europa 16 (13)
 • Playoff – 2 (0)

Tidigare vinnare av Fotbolls-VM

Nedan hittar du samtliga vinnare av Fotbolls-VM. Laget som är fetmarkerat är vinnaren och det andra laget är silvermedaljören. Nationen i parentes är värdlandet.

 • 1930 Uruguay – Argentina (Uruguay)
 • 1934 Italien – Tjeckoslovakien (Italien)
 • 1938 Italien – Ungern (Frankrike)
 • 1950 Uruguay – Brasilien (Brasilien)
 • 1954 Västtyskland – Ungern (Schweiz)
 • 1958 Brasilien – Sverige (Sverige)
 • 1962 Brasilien – Tjeckoslovakien (Chile)
 • 1966 England – Västtyskland (England)
 • 1970 Brasilien – Italien (Mexiko)
 • 1974 Västtyskland – Nederländerna (Västtyskland)
 • 1978 Argentina – Nederländerna (Argentina)
 • 1982 Italien – Västtyskland (Spanien)
 • 1986 Argentina – Västtyskland (Mexiko)
 • 1990 Västtyskland – Argentina (Italien)
 • 1994 Brasilien – Italien (USA)
 • 1998 Frankrike – Brasilien (Frankrike)
 • 2002 Brasilien – Tyskland (Japan/Sydkorea)
 • 2006 Italien – Frankrike (Tyskland)
 • 2010 Spanien – Nederländerna (Sydafrika)
 • 2014 Tyskland – Argentina (Brasilien)
 • 2018 Frankrike – Kroatien (Ryssland

Sverige under VM i fotboll för herrar

Det svenska landslaget har en stolt historia i fotbolls-VM. Även om det aldrig blivit något VM-guld har det svenska landslaget ett silver och två brons. Den enda turneringen Sverige har vunnit är OS vilket inträffade i London-OS 1948. Efter 2018 i Ryssland har Sverige spelat totalt 12 VM vilket innebär att det svenska landslaget tagit medalj i vart fjärde mästerskap de deltagit i.

Sverige deltog inte i VM 1930 men var med i det andra världsmästerskapet i Italien 1934 där det blev kvartsfinal. Fyra år senare i VM i Frankrike 1938 blev det svenska landslaget fyra i mästerskapet. 

År 1950 skulle Sverige ta sin första VM-medalj efter att man tagit brons under VM i Uruguay. Stig Sundqvist och Calle Palmér blev bästa målskyttar den gången med tre mål vardera. 

År 1954 misslyckades Sverige med att kvalificera sig men 1958 skulle det gå riktigt bra under VM på hemmaplan. Sverige imponerande och nådde hela vägen till final. Det mest minnesvärda är semifinalen mot Västtyskland där Sverige stod för en överraskande prestation och vann. I finalen blev det dock förlust mot Brasilien efter att en viss Pelé slagit igenom med dunder och brak. Det var Pelés första av tre VM-guld. Agne Simonsson och Kurt Hamrin blev bästa målskyttar med fyra mål vardera.

Mörkt fram till 1994 

Efter silvret i hemma-VM misslyckades Sverige med att kvalificera sig till VM 1962 och 1966. Därefter skulle Sverige nå VM-slutspelet tre gånger i rad år 1970, 1974 och 1978. Det räckte dock inte längre än andra gruppspelet 1974 och såväl 1970 och 1978 blev Sverige utslagna i gruppspelet.

Därefter väntade ett riktigt mörkt 80-tal. Sverige misslyckades med att kvalificera sig till såväl VM i Spanien 1982 samt VM i Mexiko 1986. Under VM 1990 var Sverige äntligen tillbaka i finrummet när man lyckades ta sig till VM. Förväntningarna var höga på Sverige som hade fått en på pappret ganska komfortabel lottning, framförallt med tanke på att Sverige vunnit sin kvalgrupp framför både England och Polen. Inför mästerskapet vann man dessutom med 6-0 mot Finland.

Sverige premiärspelade mot Brasilien och föll med 1-2 efter en ganska bra prestation. Men en seger mot Skottland skulle innebära att Sverige hade greppet om andraplatsen. Tyvärr slutade också den matchen med 1-2. Resultaten gick dock Sveriges väg som visste att en seger mot Costa Rica i den avgörande matchen skulle innebära att laget tog sig vidare. Fram till en kvart återstod hade Sverige också ledningen med 1-0 men släppte först in en kvittering och med två minuter kvar avgjorde Costa Rica till 1-2. Detta var första gången Sverige misslyckats med att ta poäng i ett fotbolls-VM.

Sommaren 1994 är legendarisk

Sommaren 1994 må vara uttjatad enligt många men detta är Sveriges främsta prestation i modern tid. Redan under EM 1992 hade Sverige nått semifinal i EM på hemmaplan men förlorat mot Tyskland. Under VM 1994 skulle det gå lika bra för det svenska landslaget om inte bättre med tanke på turneringens dignitet.

Sverige hade fått en lottning i gruppspelet med Kamerun, Brasilien och Ryssland. I premiären mot Kamerun tog Sverige ledningen tidigt i matchen genom Roger Ljung. Men det skulle inte dröja länge förrän både Kamerun gjort 1-1 och 2-1. Sverige skulle dock lyckas kvittera på en retur genom Martin Dahlin efter ett härligt långt skott av Henrik Larsson “Henke. 

Sverige hamnade i underläge mot Ryssland efter att Oleg Salenko gjort 1-0. Men Tomas Brolin kvitterade till 1-1 precis som det stod på hans tröja. Sverige kunde sedan gå upp till 3-1 och vinna matchen efter två mål av Dahlin och då firade svenskarna midsommar i Pontiac Silverdome. 

I den andra tredje skulle de svenska stjärnorna presentera sig ordentligt. Sverige tog ledningen mot Brasilien med 1-0 efter en yttersida av Kennet Andersson med fel fot så att säga. Romario kvitterade men fem poäng räckte med marginal till slutspel.

I åttondelsfinalen väntade Saudiarabien, en nation som var vana vid just värme. Matchen spelades i ett stekhett Dallas men Sverige stod för en fantastisk insats och lyckades vinna med 3-1 efter två mål av Kennet Andersson. 

Därefter väntade Rumänien i kvartsfinal i en av de mest högdramatiska slutspelsmatcherna i svensk fotbollshistoria. En jämn och tät match såg ut att gå mot svensk seger efter en frisparksvariant av Sverige som Tomas Brolin förvaltade till 1-0. När det återstod två minuter skulle dock Rumänien kvittera och förlängning väntade. I förlängningen gjorde Raducioiu sitt andra mål i matchen. När sedan Stefan Schwarz blev utvisad såg det ut att bli förlust men efter Kennet Anderssons nick där han hoppade högre än Prunea, den rumänske målvakten, väntade straffar. 

Thomas Ravelli blev stor matchhjälte efter två räddningar och Sverige var i semifinal. I semifinalen räckte Sverige inte riktigt till. Jonas Thern drog på sig en utvisning med 30 minuter kvar av matchen samtidigt som Romario avgjorde i matchminut 81.

Sverige skulle dock studsa tillbaka i bronsmatchen mot Bulgarien och gjorde processen kort med fyra mål i den första halvleken. Stor fest väntade i Rålambshovsparken i Stockholm vid hemkomsten. Efter turneringen blev Tomas Brolin uttagen i världslaget.   

2000 talet för Sverige i VM

Under VM 1998 misslyckades Sverige att kvalificera sig till VM. Men med Lars-Tommy var man tillbaka vid VM 2002 i Sydkorea/Japan. Sverige vann överraskande Dödens Grupp före Argentina, England och Nigeria. Men trots Senegal i åttondelsfinalen blev det förlust efter förlängning, en av de tyngsta svenska förlusterna i VM-sammanhang.

Vid VM 2006 i Tyskland slutade Sverige tvåa i sin grupp bakom England. Tyskland väntade i kvartsfinalen men Sverige hade inte en chans och förlorade klart. Sedan misslyckades Sverige med att kvalificera sig till VM 2010 och 2014. 

2018 i Ryssland

VM 2018 är senaste gången Sverige spelade i VM. Janne Andersson ledde Sverige till VM i Ryssland efter att ha hamnat tvåa i kvalgruppen bakom Frankrike. Sverige fick Italien i Play Off men lyckades vinna efter två imponerande prestationer. 

I gruppen lottades Sverige mot Tyskland, Mexiko och Sydkorea. I premiären mot Sydkorea vann Sverige med 1-0 efter en straff av Andreas Granqvist. Därefter väntade Tyskland när Sverige förlorade med 1-2. I tredje och sista gruppspelsmatchen blev det en klar seger mot Mexiko med 3-0. 

I åttondelsfinalen mot Schweiz blev det seger med 1-0 efter att Emil Forsberg gjort målet via en Schweizisk försvarare. Dock räckte det inte hela vägen mot England i kvartsfinalen utan efter 0-2 var Sverige utslagna.

Om Sverige kommer att nå VM 2022 återstår att se. Sverige slutade tvåa i gruppen bakom Spanien och möter Tjeckien. Vid seger där väntar Ryssland eller Polen i en final där vinnaren går till VM i Qatar.  

Summering Fotbolls-VM och betting

Det finns massor att upptäcka under VM och framförallt vad gäller betting. Du har massor av odds och bonusar att upptäcka om du är sugen på en komplett spelupplevelse. Upptäck långtidsspel, live betting och pre game betting under hela VM. 

Hos de svenska spelbolagen är det extra spännande att oddsa på Sveriges matcher då de givetvis bevakar blågult lite extra. Därmed finns det massor av odds på det svenska landslaget. Det är något som vi tror att du kommer att uppskatta. Glöm heller inte att ta emot ett bonuserbjudande för att få en riktigt bra start på ditt äventyr. Det ger en flygande start och låter dig oddsa med extra pengar.